maandag 29 november 2010

Annagroen glas
Een vriendin / brocanteliefhebber met een passie voor Annagroen glas heeft voor ons en jullie een heel informatief stukje geschreven.... Heel erg bedankt he Aty!!!

Hierbij dan:
Waarom ik Anna groen glas verzamel:
Ik ben er denk ik een jaar of 10 geleden mee begonnen, want ik heet voluit zelf Anna. Maar er zijn nog meer bijzonderheden aan dit glas.

Het past goed in ons interieur. Mooi bij de andere verzamelingen; blank glas, zilver, ivoor en ivory en bakeliet.

Wat vooral bijzonder is aan dit glas; als je het met een blacklight lampje = UV bekijkt, gaat het glas "gloeien". Omdat niet aan ieder voorwerp dezelfde hoeveelheid uranium is toegevoegd, heeft bijna geen enkel object dezelfde gloed. Het wordt dan een waar kleurenspel.

Ik zal jullie vertellen hoe dit komt:
Uraniumglas is voor het eerst vervaardigd in Bohemen omstreeks 1830. Men neemt aan dat Josef Reidel de vervaardiging van deze glassoort ontdekte. Hij noemde het glas Anna groen, naar zijn echtgenote. Het bijzondere karakter van dit glas wordt verkregen door toediening van uraniumdioxide( 2%) Bij de glasfabricage wordt het glas, naar gelang de hoeveelheid uranium die wordt toegediend geel, groen-geel of groen van kleur.

Uraniumglas is dus maximaal 170 jaar oud en minimaal 65 jaar oud. Daarna is de fabricage gestopt, vanwege de eventuele radio actieve straling. De 'leeftijd' is te dateren aan de stijl van het object. Mijn oudste glas is een biedemeierglas uit 1847, ook nog met goud geëmailleerd. Maar er zijn ook veel normale gebruiksvoorwerpen van gemaakt, zoals citruspersen, maatbekers, gebaksstellen, schalen, kannen, glazen en kandelaars...

Vrij veel Annagroen glas is gemaakt tussen 1910 en 1930, maar werd niet echt hoog gewaardeerd in die tijd. Tegenwoordig wordt er in vergelijking met roze glas flinke prijzen voor gevraagd. Dit heeft ook te maken met het feit dat roze glas in de jaren 30 veel gebruikt werd voor huishoudelijke voorwerpen voor dagelijks gebruik.
De ontwerpers Copier, Berlage en Lanooy hebben veel met Annagroen glas gewerkt.

Mijn speurtochten naar het glas zijn soms een enorme verrassing. Ik koop regelmatig groen glas, waarvan ik denk dat het geen uraniumglas is, en bij thuiskomst onder de lamp maak ik dan de puzzel compleet, en als het dan toch Anna groen glas is, ga ik er van "gloeien".

Aty Irrgang


4 opmerkingen:

oma leentje zei

Wat een leuk vehaal,ik spaar ook gekleurd glas . Ga gelijk eens kijken of er wat bij zit. Echt leuk. Ik ga indruk maken bij mijn glas verzamelvriendnnen ,zeker weten.

La Maison en Wonderboom zei

Leuk om het weer eens te lezen. Ik wist het wel, maar toch leuk.

Groeten
Hermine

Anna zei

hallo zussen,

leuk ik heb ook anna groen in mijn kastje staan, dat is niet toevallig.
leuke site hebben jullie, ook leuke spullen in de webwinkel.
we lijken wel een beetje op elkaar, kijk ook eens op mijn website of blog.

groetjes,
Anna

Tante Brocante en De Dames Van Dale zei

hallo dames,zijn jullie niet meer zo actief meer op jullie weblog?
ik ben sinds een tijdje ook begonnen.
hoe gaat het verder met de handel? gaan jullie dit jaar ook weer bij mary op de fair staan?
ik niet, maar heel misschien ga ik wel dat weekend bij haar kijken.
groet, jannie